Trainingsgroepen

Vanuit onze jarenlange ervaring hebben wij onze wedstrijdzwemmers in drie categoriën verdeeld. Bij ieder categorie horen verschillende trainingsniveaus met een eigen trainingsaanbod. Naast zwemtraining bieden wij ook landtrainingen aan. Wij hebben ervaren dat landtraining een positief effect heeft op de ontwikkeling van onze zwemmers.

Beginnende wedstrijdzwemmers

Deze groep is net begonnen, heeft nog minimale (wedstrijd)ervaring en is voornamelijk bezig met het verbeteren van techniek en conditie. Bij beginnende zwemmers onderkennen wij twee niveaus: Fundament en TrainTechniek.

1. Fundament is de eerste stap richting Wedstrijdzwemmen. Omdat kracht en techniek belangrijke indicatoren zijn voor de Fundamentgroep kunnen de leeftijden erg verschillen. Naast het aanleren en automatiseren van de basistechniek staat plezier in watersport voorop. Hier doen de deelnemers de eerste wedstrijdervaring op en is er volop aandacht voor de wedstrijdzwemslagen. In deze groep train je tussen de 1 en 2 jaar.

2. TrainTechniek: Bij de zwemmers in deze groep is de basistechniek van de zwemslagen aanwezig en worden deze verder geperfectioneerd. Sprinten is nu onderdeel van het programma, beginnen zwemmers aan wedstrijden. De zwemmers leren wat het is om voluit te gaan en hoe het voelt om verschillende afstanden te zwemmen, waarbij we het mentale aspect niet vergeten. Vaak zie je al op dit niveau wat de ambities van zwemmers zijn. Omdat zwemmers vanuit deze groep een keuze

maken voor recreatief of competitief zwemmen bieden wij deze groep een uitgebreid trainingsaanbod.

Recreatieve wedstrijdzwemmers

Gevorderde zwemmers, die voornamelijk trainen omdat ze het heerlijk vinden om te zwemmen en het leuk vinden om (regelmatig) aan wedstrijden deel te nemen. Van de zwemmer wordt inzet verwacht om de juiste trainings- en wedstrijdmentaliteit aan te leren. De trainer zal nog steeds motiveren, troosten en oppeppen, maar de begeleiding zal meer individueel gericht zijn dan bij voorgaande categorieën. Meer en meer wordt gekeken naar het ontwikkelen van een individuele stijl en of voorkeur is voor sprinten of lange afstanden zwemmen.

Competitieve wedstrijdzwemmers

Gevorderde zwemmers, die trainen om beter te worden met de ambitie op minimaal Kringniveau mee te doen aan wedstrijden. Bij de trainingen ligt de focus op de sprint en lange afstanden. Deze training vraagt commitment van de zwemmer (drie tot zes keer per week trainen, landtraining en/of sportschool). De zwemmer streeft naar het bereiken van een zo hoog mogelijk sportief niveau. De zwemmer toont eigen verantwoordelijkheid bij de uitoefening van het trainingsprogramma en bij de wedstrijden. De trainer begeleid en ondersteunt, ook op mentaal gebied, waar nodig. Bij iedere training is er aandacht voor techniek om deze zo optimaal mogelijk te houden en te perfectioneren.

ZPC Watervlo

Wedstrijdzwemmen

Voor alle leeftijden! Schrijf je nu in en kom een proeftraining volgen.
@ Zwembad Fletiomare