Wat?

Bij wedstrijdzwemmen gaat het om snelheid. Techniek, conditie en concentratie. Dit zijn de kernwoorden van de sport. In de trainingen wordt er aandacht besteed aan het verbeteren van de zwemtechniek, de juiste duik en het maken van een goed keerpunt. Tijdens een wedstrijd komen al deze elementen samen. Een wedstrijd heeft als doel om sneller te zwemmen dan je ooit hebt gedaan en hiermee je eigen Persoonlijke Record te verbeteren. Afhankelijk van het trainingsniveau staan de trainers van Z.P.C. Watervlo vier avonden per week voor de zwemmers klaar.

  • Train Basis: Bij TrainBasis wordt dezelfde techniek geleerd als bij de Techniek school waardoor het kan voorkomen dat wedstrijdzwemmers enige tijd samen met de Techniek school trainen. Het verschil is dat de trainers bepalen of en wanneer een zwemmer kan doorstromen naar de volgende categorie: TrainTechniek.
  • Train Techniek: Bij zwemmers in deze groep is techniek van de zwemslagen in basis aanwezig, Tijdens de training worden deze verder verbeterd. Ook sprinten is onderdeel van het programma. Daarnaast begint een wedstrijdzwemmer nu echt aan wedstrijden deel te nemen waardoor er ook aandacht is voor de juiste voorbereiding hierop. De zwemmers leren wat het is om voluit te gaan en hoe het verschil voelt tussen de verschillende afstanden. Ook het mentale aspect wordt daarbij niet vergeten
  • Train Trainer: In de TrainTrainen worden de zwemmers voorbereid op het ‘echte’ werk. Van de zwemmer wordt een goede inzet verwacht waardoor zo optimaal mogelijk een juiste trainings en wedstrijdmentaliteit kan worden aangeleerd. De trainer zal nog steeds motiveren, troosten en oppeppen, maar de begeleiding zal meer individueel gericht zijn dan in de TrainTechniek. Meer en meer wordt gekeken naar het ontwikkelen van een individuele stijl.
  • Train Racen: Bij TrainRacen ligt de focus op sprint en lange afstanden. Deze training vraagt een bepaald commitment van de zwemmer (vier tot zes keer per week trainen, landtraining, sportschool). De zwemmer streeft naar het bereiken van een zo hoog mogelijk sportief niveau over de volle breedte van de TrainRacen. De zwemmer toont eigen verantwoordelijkheid bij de uitoefening van zijn/haar trainingsprogramma en bij de wedstrijden waar hij/zij zwemt. De trainer begeleid en ondersteunt, ook op mentaal gebied, waar nodig. Iedere training is er aandacht voor techniek om deze zo optimaal mogelijk te onderhouden en perfectioneren.
Wie?

Bij Z.P.C. Watervlo wordt wedstrijdzwemmen voor alle leeftijden aangeboden. Iedereen die in het bezit is van minimaal een diploma zwemvaardigheid 1 is welkom. Hierbij is het wel belangrijk dat de zwemmer al aan een bepaald niveau voldoet. Na het proefzwemmen kan er daarom gekozen worden of een zwemmer (gedeeltelijk) meedoet aan de techniekschool. Tijdens de trainingen zijn de banen ingedeeld op leeftijd en niveau. Ondanks dat wedstrijdzwemmen een individuele sport is, wordt er gezamenlijk getraind wat bijdraagt aan het verhogen van het teamgevoel.

Wanneer?

Vier avonden per week staan de trainers van Z.P.C. Watervlo voor de zwemmers klaar. Alle trainingen worden gegeven in het wedstrijdbad van zwembad Fletiomare dat voorzien is van zes banen en startblokken.

Klik hier voor de trainingstijden.

Proeftraining

Interesse? De trainers van Z.P.C. Watervlo verwelkomen je graag langs de badrand voor een proeftraining. Proeftrainingen zijn gratis en vrijblijvend. Stuur dan een mail naar intakewedstrijdzwemmen@zpcwatervlo.nl. Graag de volgende gegevens toevoegen:

  • Naam
  • Leeftijd/geboortedatum
  • Behaalde zwemdiplomas
  • Lid van ZPC Watervlo (ja/nee)
Inschrijven

Wedstrijdzwemmen