De eerste zwemlessen

Watervrij maken is belangrijk. Daarom besteden we hier veel aandacht aan. De eerste les mag een ouder meedoen met de les. De instructeurs kijken wat de kinderen kunnen en vertellen hoe ze les geven.

Jonge kinderen leren door te spelen. Daarom oefenen de instructeurs met spelletjes in het water. Het lijkt voor de ouders of de kinderen de hele les spelen, maar ondertussen oefenen ze hard!

Na het watervrij maken leren de kinderen te drijven op hun buik en hun rug. Ze springen in het water, en klimmen er weer uit. Ze oefenen zo wat het water doet en kan. En zo voelen ze zich er steeds prettiger in.

Wat leren de kinderen?

Voor het ABC-diploma leren de kinderen verschillende zwemslagen. Schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl. Ook leren kinderen te duiken, onder water te zwemmen en verschillende verrichtingen zoals de koprol en de hoekduik. En de kinderen oefenen met het zwemmen met kleding.

Gedragscode zwembranche en centrum veilige sport

Samen met de Nationale Raad Zwemveiligheid, verantwoordelijk voor kwaliteitsborging zwemonderwijs, streven wij naar een zwemklimaat waarin geen sprake is van ongewenst gedrag. Denk hierbij aan pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie. Een zwemles hoort sociaal veilig te zijn voor een kind. Grensoverschrijdend gedrag hoort daar niet thuis. Wij als Licentiehouder Nationale Zwemdiploma’s zorgen ervoor dat er alles aan gedaan wordt om ongewenste zaken te voorkomen. Zo hebben al onze lesgevers een Verklaring Omtrent Gedrag en werken we volgens de Gedragscode Zwembranche. Ondanks deze maatregelen kan het gebeuren dat het fout gaat of dat u als ouder twijfels heeft maar niet goed weet wat u hier mee moet doen. Meldt dat dan bij ons via voorzitterelementairzwemmen@zpcwatervlo.nl. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat betrokkenen hierover zo nodig in vertrouwelijkheid kunnen spreken met een externe deskundige. (Ouders/verzorgers van) kinderen die zwemlessen bij ons volgen kunnen dan ook kosteloos een beroep doen op het Centrum Veilige Sport Nederland, onderdeel van het NOC*NSF (www.centrumveiligesport.nl). Een casemanager zal in eerste instantie als vraagbaak dienen. Indien wenselijk kan verdere ondersteuning worden geboden door een vertrouwenspersoon. Ook personen die op andere wijze betrokken zijn bij een dergelijke situatie, bijvoorbeeld iemand die ongewenst gedrag meent waar te nemen of een beschuldigde, kunnen een beroep op het meldpunt doen.

Diploma’s

Achtereenvolgens kunnen de diploma’s A, B en C gehaald worden. Klik hier voor de eisen van deze diploma’s.

Inschrijven

Inschrijven is mogelijk wanneer uw kind 4,5 jaar oud is. Klik op de inschrijfknop hiernaast om uw kind in te schrijven.

Het kader team
De instructeurs
Veelgestelde vragen
Wanneer mag ik mijn kind inschrijven?

Inschrijven mag vanaf de leeftijd van 4,5 jaar. Als u uw kind eerder inschrijft, hanteren we de dag dat het kind 4,5 wordt als inschrijfdatum.

Vanaf welke leeftijd mag een kind starten met lessen?

We plaatsen een kind vanaf het moment dat het 5 jaar is.

Hoe lang is de wachtlijst?

De wachtlijst is helaas groter geworden sinds de corona crisis. Nadat een kind 5 jaar is geworden, moet hij of zij minstens 9 maanden wachten tot de 1e zwemles.

Wat kosten de zwemlessen?

U kunt ons volledige contributie vinden op de pagina: Contributie.

Ik heb mijn kind ingeschreven. Wanneer hoor ik of het geplaatst is?

U ontvangt een bevestiging dat uw kind op de wachtlijst is geplaatst. Wij nemen telefonisch contact op als wij uw kind kunnen plaatsen. Dit is aan het begin van een lesperiode.

Hoe lang doet een kind over het halen van een diploma?

Het landelijk gemiddelde ligt op 40 – 60 klokuren voor het diploma A. Dit komt overeen met ongeveer 60 – 90 zwemlessen bij ZPC Watervlo, omdat wij lessen van 40 minuten aanbieden. Afhankelijk van het moment waarop de zomervakantie en verschillende feestdagen vallen, bieden wij ongeveer 12 lessen per periode aan, ongeveer 40 op jaarbasis. Een kind heeft bij ZPC Watervlo ongeveer 2 schooljaren nodig voordat het mag afzwemmen.

Wat zijn de kledingeisen voor verschillende diploma's?

Kledingeisen diploma A
– zwemkleding
– shirt of blouse met lange mouwen
– lange broek, jurk of rok tot de enkels (geen legging)
– schoenen (plastic, leren of sportschoenen) die niet blijven drijven, schoenen zonder echte zool (zoals surfschoentjes) zijn niet toegestaan

 

Kledingeisen diploma B
– zwemkleding
– shirt of blouse met lange mouwen
– lange broek, jurk of rok tot de enkels (geen legging)
– schoenen (plastic, leren of sportschoenen) die niet blijven drijven, schoenen zonder echte zool (zoals surfschoentjes) zijn niet toegestaan

 

Kledingeisen diploma C
– zwemkleding
– shirt of blouse met lange mouwen
– lange broek, jurk of rok tot de enkels (geen legging)
– (regen) jas met lange mouwen
– schoenen (plastic, leren of sportschoenen) die niet blijven drijven, schoenen zonder echte zool (zoals surfschoentjes) zijn niet toegestaan

Gaan de zwemlessen in de schoolvakanties door?

In de zomervakantie en (een deel van) de kerstvakantie is er geen zwemles, maar in de andere vakanties gaan de zwemlessen meestal door. Heeft de gemeente een sluitingsdag? Dan geven we geen zwemles. Dit is bijvoorbeeld op Koningsdag, met Dodenherdenking of Bevrijdingsdag. U vindt een actueel overzicht op de agenda van onze website.

Kan ik de vorderingen van mijn kind volgen?

Iedere lesperiode is er een meezwemles. U kunt dan meedoen met de les van uw kind. Ook kunt u dan uw vragen stellen aan de instructeur. U kunt ook een e-mail sturen aan zwemabc@zpcwatervlo.nl. Deze mail stuurt de coördinator door aan de instructeur.

De lessen in het wedstrijdbad kunt u volgen in ons clubhuis. Daar kunt u op de televisie de beelden van de les zien. De lessen in het doelgroepenbad kunt u zien van achter het raam in de hal.

Waarom is de tribune op zaterdag tussen 8.00 uur en 11.00 uur gesloten, en na dit tijdstip geopend?

We merken dat kinderen snel afgeleid zijn. Ook zijn er ouders of kinderen die zich bemoeien met de kinderen die zwemmen. Omdat dit erg vervelend is, is de tribune gesloten tijdens ABC-lessen.

Vanaf 11.00 uur zijn er ook lessen voor Zwemvaardigheid en de keuzepakketten. Dit zien we als sport. We stellen ouders wel in de gelegenheid om daar de lessen te volgen vanaf de tribune.

In een enkel geval vragen we ouders om tijdens de zwemles aan de badrand te zitten. Dit heeft te maken met de veiligheid van het kind.

ABC & Zwemvaardigheid